Beschrijving van de Duitse Pinscher

Karakter

Uiterlijk

vriendelijk en energiek
ijverig en opmerkzaam
zeer intelligent en slim
vrolijk en speels
gevoel voor humor
trouw aan eigen gezin
pittig temperament
geduldig met kinderen
moedig en niet kleinzerig
aanhankelijk tot zijn baas
waakzaam, zonder een
keffer te zijn
groot uithoudingsvermogenOpvoeding

harmonisch totaalbeeld
gladharig
korte vacht
rood of zwart-rood
schofthoogte 45-50 cm.
elegant
vloeiende contouren
kwadratisch van bouw
krachtig, met een goed
verdeelde spiermassa
tegenwoordig worden
oren en staart niet meer
gecoupeerd

De Duitse Pinscher kan men opvoeden zoals men hem hebben wil; hij is een snelle en pientere leerling. Als u hem een begripvolle, consequente opvoeding geeft die rekening houdt met zijn behoefte aan liefde, past hij zich helemaal aan zijn omgeving aan. De twee karaktereigenschappen die de Duitse Pinscher toont, zijn: Enerzijds een ingehouden rust en goedmoedigheid en dat flitsende temperament anderzijds. Niemand verwacht deze omschakeling, maar deze is eigen aan het ras Duitse Pinscher.

De Duitse Pinscher heeft een groot uithoudingsvermogen, zo kan hij wel
20 km. naast de fiets meelopen. Uiteraard moet u dit, samen met hem,
wel langzaam opbouwen. Het vordert zijn karakter als hij zich dagelijks kan uitleven; hij is dan in huis aardig en geduldig.

'H, kijk daar 'ns...'

Buiten, in de natuur, moet men de Duitse Pinscher onder commando kunnen houden, omdat daar zijn temperament, dat thuis zo rustig lijkt, plotseling te voorschijn komt. Zijn neus werkt en niets ontsnapt aan zijn aandacht.

Sociale aanleg

De Duitse Pinscher is vrolijk van aard en gaat speciaal met kinderen prettig om; hij is erg geduldig met hen en kan veel van ze hebben. Als er iets te stoeien valt, staat hij vooraan en kleinzerig is hij allerminst.

De omgang met andere huisdieren levert in de regel geen problemen. De Duitse Pinscher verdedigt zijn baas, gezin en terrein - indien nodig - tot het uiterste tegen kwaadwilligen. Een goede verstandhouding tussen baas en hond maakt de Duitse Pinscher erg aanhankelijk, maar bovenal hebt u aan hem dan een vriend voor het leven.

Goed gesocialiseerd en goed opgevoed wil hij graag met de kinderen meespelen, mee naar restaurants, mee op vakantie, genieten op een terrasje met zijn baasje (zonder er met de tafel vandoor te gaan), dierentuinen bezoeken (aangelijnd) etc.

Kenmerken

WOW !
Wat hebben ze
hier GROTE katten...

'Zo, dat is genieten!'
...maar, ik hou
k van vakantie !

En van de aardigste dingen van de Duitse Pinscher is zijn eigenwijze snuit. Die herken je uit duizenden! In zijn mondhoek heeft hij iets van "Heb je dat nou nog niet begrepen?!".
De Duitse Pinscher heeft in de ruim vijf eeuwen van zijn bestaan dan ook naam gemaakt als 'de grote toneelspeler' en mede door zijn slimheid legt hij zijn baas, nog steeds, op een leuke manier in de luren.
U bent dus gewaarschuwd...

De naam 'Pinscher'

'Heb je dat nou nog niet begrepen?!'

De naam 'Pinscher' komt van de typische manier waarop dit ras zijn prooi vangt. Let maar eens op, met de voorpootjes gekruist, net zoals een kat dit doet. Vooral door deze eigenschap maakte de Duitse Pinscher zich vroeger nuttig op boerderijen, waar hij als befaamd ratten- en muizenvanger veel in de paardenstallen verbleef. Tegenwoordig zie je deze aparte manier van grijpen ('to pinch') nog terug bijvoorbeeld bij het spelen met een bal.
In Nederland is de Duitse Pinscher nog een vrij exclusief ras. In de jaren 1971 t/m 1990 zijn er in Nederland 492 Duitse Pinschers geboren, dus gemiddeld 25 pups per jaar. De laatste jaren ligt dit gemiddelde op 35 pups per jaar.

Oud en wijs..., maar nog
steeds erg speels !

12 jaar

De zwart-rode Duitse Pinscher wordt soms door mensen een soort 'mini Dobermann' genoemd. Deze betiteling is absoluut onjuist! Door zijn harde, van origine, boerenafkomst en door selectief fokken, is de Duitse Pinscher een sterke hond die zonder noemenswaardige problemen de voor honden respectabele leeftijd van zelfs 15 jaar kan bereiken.
Vorige Naar boven Volgende

Copyright BSM productions
Bij problemen met of vragen over dit web kunt u contact opnemen met: webmaster@duitsepinscher.nl